Tintahal Design

Tokió és egyéb furcsaságok - Kirándulás Kamakurába az óceánhoz és az óriásbuddhához

2011. március 21. - dr. bíbic14

Előző bejegyzésről hazafelé Akihabarán át jöttünk (tudjátok sok kis kütyük, pár bejegyzéssel lentebb már írtunk róla) pezsgett az élet, az utcán kellették magukat a számítástechnikai eszközök és az életre kelt mangalányok. Aztán végül csak hazaértünk és hullaként estünk be az ágyba mindenki szigorúan egyedül, csak Menya és Peti aludtak együtt a tatamin. Egyébként aznap vettem észre, hogy a 8cm átmérőjű luk a falban az ágy és az én fejemnél lezárható egy okos kis szerkezettel (ablak) így ma először nem kellett pólóval betömnöm a bumfordi szellőzőnyílást.
Jobb később, mint soha ugye. Mélységesen mély álmunkból Laci ébresztett a reggeli skype-telefonozás miatt, de tudtuk mindannyian, hogy ma találkozhatunk életünk legnagyobb buddha szobrával Kamakurában, így senki nem neheztelt senkire békében voltunk a világgal a természettel és az univerzummal. Reggeli metróutunk egyenesen Yokohamába vezetett, ahol színleltünk egy kis eltévedést (valójában fogalmunk nem volt, hogy melyik peronról, hová, miért és mikor indul a melyik vonat Kamakurába), de szerencsére olyannyira tanácstalanok lehettünk, hogy egy lány megsegített minket és angolul (sic!) útbaigazított minket. Elég annyi az angoltudásáról, hogy először azt hittük ő tévedt el és tőlünk kér segítséget :) Miután megtaláltuk a nyilvánvalóan legtávolabbi peronon a kamakurai expresszt először lettünk figyelmesek arra, hogy a vonat padlózatán egy fiatal férfi fekszik, akit nagyon udvariasan kerülgettek a népek. Pontosan nem tudtuk, hogy részeg homeless volt vagy fáradt salaryman, aki túlórázott -azaz egyben lehúzott 50 munkaórát prezentációkészítéssel- mert Tokióban és környékén (így Yokohamában is) mindenki nagyon elegáns, így a ruházat nem támpont. Mindenesetre hamar túllendültünk a látványon mert rövidesen meg is érkeztünk Kamakurába, ami Tokióhoz képest egy vidéki kisváros vagy falu lehet.

A lakosság itt kevésbé elegáns, mint Tokió középső részein, sőt lehet látni nem modellnek tetsző nőket tavalyelőtti divat szerint öltözve (pff) és slampos férfiakat (ja az egy kirakat, amiben visszaverődik a tükörképünk), akiket nem épp most nyírt meg a helyi sztárfodrász. De mi nem ezért jöttünk, hanem hogy megnézzük magunknak a helyet, amit a sintó szentélyek mekkájának is nevezhetnénk, ha nem lenne egy méretes vallási képzavar a kijelentés. Kamakurában egymást érték a házak között a kisebb szentélyek, illetve az óceán felé betértünk párszáz (kis túlzással - a szerk.) nagyobb vallási intézménybe is, hogy tökélyre fejlesszük a sinto imádkozás-technikánkat. Végül ott álltunk az egyik utca végén a parton néztük a szörfösöket, kagylókat válogattunk és egy kis pihenés után elindultunk a Daibutsu felé. Kis kitérővel egy közeli olasz üdülőfalura hajazó lakópark felé megláttuk buddha fejebúbját. Az odavezető út már szokásosan tele volt kis boltokkal, ereklyeárusokkal, lángossütödékkel. Az egyik helyen még az eladó hölggyel pózoló Obamát is láttuk. Fényképen. Szóval meglehetősen híres látványosság maga a Kotoku-in templom is és természetesen Japán második legnagyobb, 13 méteres  Amida Buddha szobra is csábító lehet sok turistának. Maga a bronzszobor egyébként még csoda hogy áll, mert többször vitte el tsunami és tájfun az egész szentélyt, ami alatt állt, így a 15. sz. végétől inkább már open-air látványosság lett inkább. Ha már itt jár valaki a plusz 20 jent (!) megéri, hogy az ember belülről is megnézze a szobrot, mi is így tettünk remek volt.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://tintahaldesign.blog.hu/api/trackback/id/tr132748868

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gecckopé 2011.03.22. 22:31:46

A szellőző lezárhatóságát egyébként Bálint vette észre, te máig a pólód tömködnéd bele ha nem szól ;)....
süti beállítások módosítása