Tintahal Design

Az idő vesehomokja - avagy a nyugalom anatómiája

2011. november 15. - dr. bíbic14

Az van manapság már megint, hogy lehet, hogy így se jó ez ahogy van. Pedig már majdnem... Az van ugyanis, hogy számos jel arra mutat, hogy valami nincs rendjén a régi világszemléletünkkel. Az van, hogy kéne - mint falat kenyér - a paradigmaváltás, meg a szemléletváltás, de legfőképpen az alsóneműváltás, hiszen lassan már összeszarta magát mindenki széles-e világon. De mi mégis csendesen tervezzük a tervezhetetlent (a.k.a. jövő) és viszonylagos nyugalommal tekintünk is beléje. Hogy is van ez?

Szerencsére nem egy rocket science ez sem. Vizsgáljuk meg, vegyük górcső alá, analizáljunk, végkövetkeztessünk, egyáltalán izéljük meg egy kicsit az agyunkat, hátha.

Induljunk onnan például, hogy az utóbbi hónapokban megszaporodtak a konkrét világvége jóslatok. Ugye nem újdonság ez, hiszen mióta világ a világ mindig komoly igény mutatkozik  egy hard reset-re, avagy a gyári beállítások visszaállítására. Ez a fajta kereslet egy kiadós armageddonra értelemszerűen akkor erősödik fel amikor a szarte bajtenger már épp az állunkig ér. Gyakorlatiasabban: ha pénz, boldogság és olcsó mekis kaja van akkor nincs világvége, ellenben a red bull árának emelkedése (rohadt multik), a havi törlesztő emelkedése (rohadt bankok), a kibasztak a munkából mert... (rohadt burzsuj főnök), a nyugdíj reálértékének csökkenése (rohadt Orbán), a neki bezzeg telik Q7-esre (rohadt szomszéd) kezdetű valós megfigyeléseken nyugvó ámbár gyakorta hibás következtetésekre jutó sirámok erősítik a kataklizmikus vég iránti keresletet, amit aztán persze mindig ki is szolgál egy két élesszemű bizniszmen, netán agyhalott vallási bárki.

Igenám, deazonban! Mennyi az a pénz és boldogság együttható, illetve mennyire olcsónak kell lennie egy eredeti Win 7.0-nak, hogy télleg fényesen nézzünk a jövőbe és azt kiálthassuk, hogy most már aztán megálljunk mert itt a Kánaán? Volt-e ilyen időszak a zemberiség rövid, ám annál kártékonyabb történetében? Nos bátran nézzünk szembe a tényekkel és mondjuk ki: nem volt.

És ez azért érdekes, mert ha zoomolunk a fenti megállapításra akkor láthatjuk, hogy valójában a félelem apró kis láthatatlan folyondárjai fojtogatják a teremtő erő apró kis lényecskéit (incl. mi magunk). Az idézett szartenger, azaz a félelem itt van körülöttünk, mindig jelen van csak más formában. Létezésünk alapja, hogy elkerüljük félelemeink beigazolódását, ezért fogyasztunk, ezért élünk valójában (ha nem tudtad volna eddig). Félünk például a drága hambitól, de félünk a kormánytól is, hogy elveszi még ezt a kicsit is amit... Aztán félünk, hogy elviszi a bank a kocsit, sőt, ha így megy ugrik a lakás is. De félünk a haláltól és az öregségtől, a szegénységtől, a betegségtől, az egyedülléttől, az istenektől. Sőt félünk az emberektől, az állatoktól, a tűztől, a széltől, a víztől is. A felsorolás olyannyira végtelen hosszú, hogy tényleg nna. Szinte minden és mindenki a vérünket akarja és ennek belátására nem kell súlyosan depresszív üldözés-mániaban szenvednie senkinek. Hell is 'round the corner, ahogy a koszorús költő is tolja...

Viszont amennyiben elfogadjuk a félelemre épült világunk létezését és képesek vagyunk belehelyezni magunkat ebbe a rendszerbe, akkor egyben elfogadjuk és megértjük, hogy világunk így lett kitalálva, a kreátor így tervezte a gépezetet direkte (incl. mi magunk) és elfogadjuk a játékszabályt vagy, ha úgy tetszik létünk szerződésének feltételeit. 

Könnyebb persze ezzel nem lesz sokkal, csak higgadtabban tudunk majd jajveszékelni, megfontoltabban fejvesztve rohangálni, pisszentve farkast kiáltani, ha meg nagyon jók vagyunk egész egyszerűen felül tudunk emelkedni az egészen és az emésztésünk is helyrezökken, így könnyebben és magasabbról szarhatunk az egészre. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tintahaldesign.blog.hu/api/trackback/id/tr673386147

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gecckopé 2012.03.14. 09:03:09

egy-két vallás ami nem a fejvesztetten megtorló/öldöklő/büntető isten(ek) imádatáról (és persze a tőlük való félelemről és "általuk adott" szabályok betartásáról) szól mutat némi pisla fényt az éjszakában... és persze ott vannak még a tudatmódosító szerek amik aztán ölik a félelmet (egy ideig biztos). Irány a nirvána oszt köszöntem! :)
süti beállítások módosítása