Tintahal Design

Vezeklés

2011. október 12. - dr. bíbic14

Ma belefutottam egy fura progresszívnek mondható városi kezdeményezésbe, ahol hangsúlyozottan olyan népek tikkálják a rempőt (v.ö.: diktálják a tempót), akik a sötét oldalról érkeztek és köpönyeg-fordultával a vélt jót szolgálják. Bár a célt nemesnek is mondhatnók szerintem ez inkább egy modern-kori yuppie átképző, avagy elvonó - kb. mint a Macskafogó végén.

Persze hanyagul elintézhetném, hogy a válság és a munkaerőleépítés a Tesco beszerzési managereit sem kerülheti el, de akkor meg nem lenne itt poszt. De akkor meg mi van? A multi droid öntudatára ébred? Sutba vágja a sok workshopon összeszedett tudásanyagot és belevágja Iphone fejszéjét egy ilyen non-profi(t) elképzelésbe? Wtf? Kérdezhetném, ha nem érezném át zsigerből az esszenciális lényeget (jelenlegi protokoll droidként), ami nem más, mint a de.
 
Valahogy mindig az a vége, hogy a haszonszerzés végett gazdasági csoportokba tömörült emberi közösségeknek, hogy maximális elrugaszkodnak természetanyától és az emberi természet egyszerű valójától. Ellenben a fenntartható fejlődés (sustainable growth), valamint a költséghatékonyság (cost efficency) közös oltárán feláldozzák mindazt, ami szerethető pl. az ételeink előállításában. A gyártósorról legördülvén a termékek felcímkéztetnek még persze sok fontos marketing üzenettel, hogy hát mégse lógjon ki a lóláb (ha már az a percepció, hogy az almát kézzel szedik). Olyanokat mondanak -mondunk-, hogy hand made, meg sun ripened, carefully selected, meg a gazda szeme, ja és since 1827 stb. Ám a lényeg valójában egy ipari méretű, a gazda szeme által beláthatatlan hosszú gyártósor mellett dől el, jobb esetben nem egy alulfizetett robotokkal teli kínai ipari-rabszolga városban. folytatás a kép után
 
 
Viszont közkedvelt paradoxonunkkal élve: a droid is csak ember mégha multi-droid is. 
És bizony könnyesen néz ő is a nagymamánál vidéken egy valódi, nem por konzisztenciájú falusi tyúk szemébe, aki még készít kemencés nem csak a címkéjén házinak mondott kenyeret, esetleg iszik egy jó sört egy rossz helyett. És akkor azt mondja magának; ha magam ura leszek bizisten kézzel szedett bio-organikus élelmiszereket fogok a nép elé szórni, majd köp egyet és alááll. Mintha nem az alkalmazó cége miatt sorvadtak volna el a kis családi gazdaságok, helyi termelő közösségek világszerte. A nép meg fogyaszt, végülis ezért van tartva és jól kondícionálva ez a változó pénzhozamú haszonállat nna.  
 
A fent említett közösség és az abban végzett munka a fentebb említett multis előélettel bizony vezeklés. Lelki gyakorlat, méregtelenítő kúra, pici kanossza. De így van ez rendjén, a zember csak maradjon ember! Halkan jegyezném meg, hogy ha már van elég pénze. Ugye mer' azér' azt ne felejtsük el, ahhoz hogy megfelelően magasról tudjunk pottyantani a világra azért kell a lé. Így megy ez. 
 
Mi viszont maradunk továbbra is tisztelettel többnyire a sötét oldalon és élvezzük, amíg lehet! Jelszavunk továbbra is: Pave the planet!
 
 
 

A bejegyzés trackback címe:

https://tintahaldesign.blog.hu/api/trackback/id/tr173298660

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gecckopé 2011.10.12. 23:24:15

1. Mi van?
2. Így van.
3. Ha vezekel, ha tényleg rájött, ha csak szerelemből, de legalább csinálja, az is valami. Csak halkan jegyzem meg, mi mi a lószart csinálunk? :) Nopersze nem multinál, de multiból.. ez még mindig csak egy lépcső és ráadásul a mi lelkünkön is szárad a szennyes..:)))) Bár asszem ezt fedi az utolsó mondatod, de akkor most miről szól a post? Te bicajozol, én komposztálok, Zoli kapál.. vezeklünk? Persze nem tesszük ki országvilág szemébe, bár mostmár igen... Szóval hagyjuk békében nyugodni ezeket a mucikat, az sokkal irritálóbb mikor valaki megtehetné de nem teszi csak pofázik..:) és persze te is tudod: "there is no dark side of the moon really... matter of fact is ALL dark"

dr. bíbic14 2011.10.13. 12:57:26

@Gecckopé: nem tudom miről szól. a többi miről szólt? :):)
süti beállítások módosítása