Tintahal Design

A csoda

2008. november 06. - Gecckopé

Koli öcsém - aki szintén céhtag, csak még az elején áll a szakmai tapasztalatszerzés őszhajszálgerjesztő útjának - a következő tanulságos esettel találkozott:

- Adott egy írónő. Van neki egy tervezett négyrészes könyvsorozata, amiből két könyv (átlag 120-180 oldalasak, A5 méret, 10-es betűnagyság, Times New Roman, normál sortáv - csak a mennyiség felbecsülése végett) már meg van írva. A harmadik kötet a felénél áll, a negyedikbe még bele sem kezdett.

- Adott az írónő nagy terve: december elsejére a kinyomtatott könyvsorozatnak a kezében kell lennie, hogy Karácsonyra az emberek vigyék mint a cukrot.

- Adott a mai dátum:2008. november 6.

- A feladat: betördelni a négy könyvet (amiből jelenleg ugye csak kettő van meg), elkészíteni 4 borítót, elkészíteni a kötetekben lévő grafikákat, lekorrektúrázni, nyomdának leadni, nyomdának kinyomni.

Ugye egy egyszerű, grafikamentes könyvet betördelni nem nagy kaland, egy korrektúra körrel mondjuk 2 nap. DE. Ehhez a könyvhöz grafikákat és borítót kell tervezni. Mindezeket az írónőnek (kezdő, magányos farkas, nincs mögötte stáb vagy kiadó) kell elfogadni, a korrektúrát is ő csinálja, és emellett az utolsó két könyvet még meg kell írnia közben. Plusz nincs terjesztője és nincs olyan bolt, ahová már betárgyalta volna a könyveket, ergo ezzel a kérdéskörrel is pörögnie kell főleg napközben, hiszen éjszaka csak a tördelő dolgozik, a könyvárusok nem. DE. Tegyük fel nagyon zsírul megy minden és majdnem minden elsőre sikerül (mármint tördelői/grafikusi szempontból), akkor csak plusz két nap. Tehát egy könyv=4 nap 4 könyv=16 nap.. tehát nov 22-őre kész a négy könyv.. nyomdának marad egy hete kinyomni, vágni, bekötni, leszállítani.

Olvasói feladat: Állapítsátok meg hány lehetetlen dolgot fogalmaztam meg az előző bekezdésben!

Megdöbbentő végkifejlet: Tesóm közös megbeszélésünk alapján felvázolta az előbbi folyamatot az írónőnek, aki azt mondta, hogy köszöni, de akkor inkább a nyomda saját tördelő részlegével dolgoztat, akik megjegyzés nélkül bevállalták a dolgot!

 

Mostakkor mi vagyunk a teljesen hülyék?!

(megjegyzem, ma adtam le egy könyv borítóját egy megrendelőnknek, és a borítóra kerülő szövegben még mindig nem volt biztos, de enélkül is 4 napig tartott CSAK A BORÍTÓ elfogadása, úgy, hogy még minta is volt ami alapján lehetett dolgozni! És ő az egyik leggyorsabban elfogadó ügyfelünk!)

A bejegyzés trackback címe:

https://tintahaldesign.blog.hu/api/trackback/id/tr14754862

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pali 2008.11.06. 22:51:38

hulyek vagytok
persze ettol foggetlenul :))

Pali 2008.11.06. 22:52:25

foleg fuggetlenul :)

Gecckopé 2008.11.06. 23:13:35

Tudtam, hogy szakmai kérdésekben mindig számíthatunk rád, Pali! Szerencsére nálatok távfűtés van, mert ugye tudod mi lenne anélkül?! HIDEG! :)))
Bocs ennél rosszabbat most nem tudtam előtúrni az agyam mélyéről, de megérdemled a szenvedést ehehe.. ;)

Pali 2008.11.07. 09:45:49

muhaha
a legkondink fut is ha kell, igy nem ERTEM mirol beszelsz :))

Heineken Pal

dr. bíbic14 2008.11.07. 09:59:26

Szóval tényleg el lehetett volna vállalni. Attól, hogy valami nincs kész még be tudjuk tördelni. Egyébként is amikor Koli rávilágított a tényre, hogy két könyv még nincs megírva by írónő, akkor természetes az a reakció, hogy "jó akkor a nyomda megcsinálja". Akadékoskodó mindenit! Még jó, hogy a rossz hír hozóját nem döfte lett mint az ancient hellén világban.
süti beállítások módosítása