Tintahal Design

Kátyú

2008. november 10. - Gecckopé

A winchesterem árnyas ölén kutakodva, egy pókhálós bithalmaz mögött találtam rá régi sikerdarabunkra, melyet, bár nem teljesen céges keretek között követtünk el, azért méltónak találtam a felemlegetésre. Egyrészt azért, mert már régen nem írtunk a blogra, de főleg azért, mert az @RC óriásplakát kiállításon különdíjat is nyert anno! :)

Hinek Pál - Zsidákovits László - Agócs Péter: Kátyú Hungarikum

A legszebb viszont, hogy az Országos Tudományos Diákköri Konferencia társadalomtudományi szekciójának díjazott dolgozatai között Székely Júlia "Ha megnövök óriásplakát szeretnék lenni..." c. dolgozatában így elemzi a két sör között összeállt művet:

"A kátyú mint hungarikum magyar specialitás, magyar technikai bravúr, magyar minőség, eredeti magyar szégyen. Talán az is a mi sajátos megoldásunk, hogy még díszítjük is - aszfaltkendő -, letakarjuk, szinte védjük, befedjük, becsomagoljuk, és büszkén kínáljuk oszágnak-világnak egyaránt. A plakát viszonylatában a fehér szöveg egyszerre párhuzamos és ellentétes irányú is a kátyú méretével. A kátyú töredezett rajzolatával szemben a közel ugyanakkora teret igénybe vevő szöveg feltűnően szabályos, de a maga tudományoskodó módján idétlenné válik. Ezt az idétlenséget fokozza a futószőnyeg-szerűen középre helyezett, kiemelt betűnagyságú szellemes-szellemtelen cím, amit csak a giccsbe hajló népművészeti motívum képes felülmúlni. Ezt fent háromszor megismételve (középen így is szimmetriát eredményezve) a trikolor színei közül a pirosban fut szét, ugyanígy alul, de itt a középső motívum helyén egy galambpár emelkedik ki egymással szembefordított, csókos pillanat-állandóságban.

Mintha a magyar őstörténet életfája oltalmazná őket, és messze feltűnő, hogy a madarak tollazata hetes osztású. Azaz kezd túlmutatni ez a helyzet téren és időn: a most és mindig, a lent és a fent, az itt és a mindenhol világán. Belopakodik még egy motívum: a nyilvánosság kérdése (vizuális egymásalattiságukból következően mintha rímhelyzetbe kerülne a kátyúval). A három domináló szín a piros-fehér-szürke, - mintha a zöldből kifutott volna az élet."

Az elemzéshez így pár év távlatából is gratulálunk!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tintahaldesign.blog.hu/api/trackback/id/tr70761540

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pali 2008.11.10. 15:26:52

Durva!
A madarak tollazatának 7es osztasanak jelentosege volt a legjobb, ezen anno erosen mosolyra fakadtam:)

Aztan a vizet pl. elzartad-e?:)

Gecckopé 2008.11.10. 15:32:01

jah.. nekem is az utolsó bekezdés a kedvencem.. bár nem értem azóta sem :)...
A bölények majd holnap, most mindjárt mennem kell!

dr. bíbic14 2008.11.10. 21:20:21

nem kell azért szerintem az összes arc plakit feltenni, mert nagyképűségnek tűnhet. nem Pali?

dr. bíbic14 2008.11.11. 06:02:28

viszont a verselemzésekkel iskolában is problémám volt. ez meg...

Pali 2008.11.11. 09:25:19

nem is irtam hogy tegye ki
amugy a szerintunk adjuk be aztan jolvan kategoria jutott be a beadottak kozul
azota sem palyaztunk:))

trakii 2008.11.12. 09:19:54

Az elemzés inkorrekt, jellemző módon a lényegről tereli el a figyelmet, hogyugyanis (:) a kátyú kineka felelőssége (balra helyezve), így a vörös szín is helyére kerül (milyen virág az, emberek?). Persze a TDK nem támaszt túl nagy követelmén(y)eket az indulókkal szemben.
Ettől függetlenül a kép önmagában is bizonyítja, hogya Paul meghalott, érdekes módon pont azzal, hogy erre semmi sem utal. (még az aszfalt színe sem olyan, mint az Abbey Roadon...stb)

trakii 2008.11.12. 09:26:21

Most veszem észre, hogynemhogy mezítláb, de sehogy, ill. senki nem látszik sehol, azazaz előbbi állítás.

Gecckopé 2008.11.12. 10:18:48

Ez a kép pontosan Paul életben levőségét bizonyítja, hiszen az az ő lábnyoma! Én fotóztam, én tudom! Ebből látszik mennyire nagy ember, hogy az aszfaltba is ilyen lukakat üt HA cipőben megy végig rajta! Ezért kellett az Abbey Roadon is mezítláb átkelnie, mert a Közút Karbantartó Inc. szólt, hogy ők aztán nem fogják újrahúzni az egészet aszfalttal egy punkbanda fotózkodása miatt! Igazuk is volt!

trakii 2008.11.12. 12:53:02

Csak a tisztánlátás végett:
doppels.proboards99.com/index.cgi?board=general&action=display&thread=1
-az utolsó ötödben mommybird részletesen foglalkozik aPFaul lábának kérdésével, a képekről a laikus megfigyelő is könnyen megállapíthatja, hogy a kátyú nem ezen emberek lábától származik, hiszen a m. opponens digiti quinti egyiküknél sem elég fejlett egy ilyen lyuk képzéséhez.

dr. bíbic14 2008.11.14. 23:19:30

Na de trakii, ez a fül téma a linken mindent visz! Paul tényleg halott! Ilyet! Ilyenkor, hol a Bors magazin száguldó riportere?

Gecckopé 2008.11.16. 22:37:30

Én csak azt nem értem, hogy ha a rendes Paul-fotókat bevallottan összevissza de leginkább magassági irányban is torzították (merthogy olyan kerek feje volt szegénynek régen, vagy pont fordítva), akkor most a "Faul" fotókat mihez hasonlítgatják?! Jó-jó a gumifül az tényleg húzós :).. Mértnem híjják Horáció Kéjn hadnagyot a majami hejszínelőktől aztán vesznek nyálmintát a régi meg az új Paultól? Mer' a genetika az már smafu?! Vagy ott van a panoptikum a MAdame Tuszó's vagy mifene! Hát a mostani sztárok közül ott hasonlít valaki a régi önmagához?! NEM! Nougye! Mert mindenki meghalt és ki lett cserélve kanadai réndzsörre vagy jávai hótigrisre!

dr. bíbic14 2008.11.20. 08:35:27

A megoldás a marketingben van ugye. Figyeljetek pupákok! A lényeg, hogy mikor derült ki a Faul-Paul dolog? Amikor a Beatles lemezeladási mutatói csökkenni kezdtek - lehet utánanézni... Miért nem ment ennek tényleg utána senki tudományos alapon? Azért nem mert egy ilyen legenda mindig jót tesz a zenekarnak, sokáig foglalkoztatja a mass médiát, ergo senkinek sem érdeke. Csak Gecckónak és Trakiinak az igazság két bajnokának. Ja és Birdmannnek :) Egyébként meg csinálj jobbat mint Faul!

Gecckopé 2008.11.20. 10:40:26

Ugyanmár Bíbic! Ha meghalt és kicserélték akkor az ugye tiszta, hogy azért, mert nagyon pörgött a szekér és a managerek plusz a maradék tagok nem akartak lecsúszni további nagyon sok millió dollárról avagy fontról (ne feledjük, hogy azért kapták a lovagi rangot, mert nemetgazdaságilag mérhető mértékben adóztak!). Viszont a médiában ez a dolog ki sem derült, leginkább a rajongók vannak ezzel szépen el. Szóval nem tűnik annyira reklámnak. Viszont nagyon jó szórakozás a szerzőknek! Gondoljunk itt csak az általunk elkövetett Delma sportkártyákba rejtett titkos üzenetekre! Mi jól szórakoztunk, és ha másnak ez később feltűnik akkor az plusz jutalom... Szerintem itt a megoldás...

dr. bíbic14 2008.11.20. 10:59:59

Hihetetlen pont erre gondoltam! A titkos üzenetekre Delmán pl. Csinálni is akartam egy bejegyzést erről DaVinci párhuzamokkal meg minden. Agyhullámtolvaj!
süti beállítások módosítása