Tintahal Design

Generation 'P'

2011. május 15. - dr. bíbic14

Pelevin könyve tetszett, annak ellenére, hogy az alapsztorit már többször elsütötte a világirodalom néhány száz jegyzett alakja (létünk csupán mások által írt történet, egy látomás - lásd még: buddhista tanok), de különös szépséget a sztorinak az orosz rendszerváltás körüli történések, valamint a főszereplő reklámszakmunkás mibenléte ad. Nyugati fogyasztói társadalom vs. keleti vadkapitalizmus, drogos látomások vs. újorosz rögvaló, Ishtar és Babilon vs. Sebestyén Balázs és RTL Klub, büntető reklám-koncepcók és storyboard vázlatok, súlyosabbnál betegebb szlogenek, vér, halál, és megint élet újra. Egyszóval olvassátok, mi ajánljuk! :)

"-Tényleg csak egy pillanatra! Szeretnélek megkérdezni, mint a target group képviselőjét, hogy milyen képzettársításokat vált ki belőled a parlament szó?
Husszeint nem lepte meg a dolog, rövid gondolkodás után így válaszolt:
-Volt al-Kazvininek egy poémája, A madarak parlamentje a címe. Arról szol, hogy harminc madár elrepült, hogy megkeressenek egy Szemurg nevű madarat, a nagy mestert és minden madár királyát.
-És minek repültek el királyt keresni, amikor parlamentjük volt?
-Ezt tőlük kérdezd meg! Meg aztán, Szemurg nem egyszerűen király volt, hanem meg nagy tudás kútfője is. Amit a parlamentről nem lehet elmondani.
-És mi lett a vége? - kérdezte Tatarszkij.
-Amikor átestek harminc próbán megtudtak: a Szemurg szó azt jelenti, hogy "harminc madár".
-Kitől?
-Az isteni hang mondta nekik."
(in: Viktor Pelevin: Generation 'P', Európa Könyvkiadó, Budapest, 2001, p.62-63.)    

A bejegyzés trackback címe:

https://tintahaldesign.blog.hu/api/trackback/id/tr612906489

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fokaorr 2011.05.16. 21:09:14

jolvan ezt is elolvasom!

dr. bíbic14 2011.05.16. 21:13:15

na örülök fóka, hogy sikerült egy embert rávennem bármire ebben az életben! már megérte, csókolom a vállad!

dr. bíbic14 2011.05.16. 21:15:10

@Gecckopé: na igen a bay azért üt, mint vau élesszemű kis kollégám :)

fokaorr 2011.05.16. 21:16:11

ne bizalmaskodjunk kérem! csak elolvasom!

dr. bíbic14 2011.05.16. 21:41:50

@fokaorr: na mindenre tippeltem volna, de hogy ebből film lesz az kemény! olvasd el azért mielőtt leigázza a film a világot :):):)

fokaorr 2011.05.16. 22:01:04

mingya csatlakozom a feszbuk oldalahoz is :)

Gecckopé 2011.05.16. 23:25:09

óbazzeg... film?.. nomondjuk a félelem és reszketésből is csináltak és nem volt rossz..:) dehamár, akkor írt Pelevin vámpírosat is, annak most röneszánsza van, hogyhogynem abból?!
Fóka nem tudsz ennyit elolvasni... Mostanában már becsukott szemmel megyek be a könyvesboltokba, csak az illat miatt..:)))))) itt áll halomban a sok Cortázar meg P.K.Dick meg Sztrugackij, sőt egy Pelevin kötet is (www.libri.hu/konyv/kristalyvilag.html érdemes a fülszöveget elolvasni, mindenki ugrani fog rá), énmeg épphogy el tudom olvasni a havi Galaktika/NatGeo adagot...
süti beállítások módosítása