Tintahal Design

Cancel culture

2023. július 27. - dr. bíbic14

Visszautalván a hét eleji reboot-posztra, azért mégis csak volt valami nagyon fontos történés a bloghibernációnk alatt, ami alapvetően megváltoztatta mindenki buborékját. Ez pedig a cancel culture megjelenése és azóta is tartó "diadalmenete". Nyilván képtelenség kitérni minden aspektusára a jelenségnek, ami a metoo-val indult aztán a BLM mozgalommal folytatódott és utána mintha átszakadt volna egy gát beférkőzött a közbeszédbe és most már az IRL kviddics sem kviddics.

A cancel culture áldozata bárki és bármi lehet - ez a lista egy kis étvágygerjesztő - ami persze törvéyszerűen öncenzúrához vezet, hiszen mindenki tojásokon lépkedve fog életének minden aspektusában megnyilvánulni, ami végül a szabad véleménynyilvánítás halálát hozza el és így meg is érkeztünk oda ahol a part szakad. Helló mind control, szép új világ - anyád Huxley. 

De ahol vesztesek és áldozatok vannak ott kell lennie nyertesnek is ugye?

Első számú nyertesei a cancel culture-nek, azok akik társadalmi helyzetükből adódóan vesztesnek tartják magukat, ám azzal, hogy egy személyt vagy csoportot nyilvánosan kihívnak, megszégyenítenek már le is húzzák magukhoz és egész egyszerűen könnyebben tudnak relatíve magasabb áhított státuszt elérni. Egyszerűbb és sokkal rövidebb útja ez a "felemelkedésnek" mintha saját önerőből kapaszkodnának feljebb ezen a vélt társadalmi ranglétrán. Gyakorlatban ez azt jelenti, hogy lám még pl. Kevin Spacey sem úszhatja meg, bíróság elé kell állnia, ő is csak egy utolsó gazember, aki elgyengül ha fiatal fiúkat lát maga körül hulljon a férgese (nem hullott) .

Nagyon fontos az is, hogy a cancellálás soha nem magányos aktus - mindig valamilyen közösségi aktivitás, mozgalom válik belőle. A szerveződők egymást erősíthetik, a csoportban lévő tagok erős közösségeket építhetnek a vélt "jó ügy" mentén. Ez meg a szana- és szétatomizálódó modern társadalmakban nem utolsó szempont legyen az a sérült postagalambokat rehabilitálók szervezete, vagy a viccnek indult de önmagán túlnőtt madártagadók klubja

Vesztesnek vagy nyertesnek lenni, felemelkedni vagy fent maradni mindenesetre múló állapot viszont a "te lehetsz a következő" vagy a "forradalom felfalja a gyermekeit" alapvetésekkel amíg a cancel culture virágzik kivétel nélkül mindenkinek számolnia kell. 

A fenti szöveg más formában megjelent részleteket tartalmaz a Tintahal kollektíva Királypecséttel Cancellálom a Cancelkultúrádat Szövetkezet (KICCKSZ) alakuló üléséről és az azt követő nyitóünnepségről. 

A bejegyzés trackback címe:

https://tintahaldesign.blog.hu/api/trackback/id/tr3718179629

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása